Ark Parlaması Hazırlığınızı Artıracak 3 Yol

Posted on

Ark Parlaması Hazırlığınızı Artıracak 3 Yol

Yanık yaralanmalarından göz hasarına ve hatta ölüme kadar, ark flaşları bir saniyeden daha kısa sürede gerçekleşir ve işçileri ve ekipmanı güneş yüzeyinden dört kat daha güçlü sıcaklıklara maruz bırakır. Hazır mısın?

Bir ark akımı, bir elektrik akımı amaçlanan yolundan çıktığında ve havada bir iletkenden diğerine veya toprağa geçtiğinde meydana gelir.

Algılanan risk

Yanlış tasarlanan veya yanlış kullanılan ekipmanlardan oluşan ark parlaması da çoğunluktadır. Cezaları ağır ve bazı durumlarda önlenemez sorunlara yol açmaktadır. Yılda binlerce iş günü kaybına da neden olmaktadır. Peki kendinizi ve çalışanlarınızı bu potansiyel yıkıcı durumdan korumak için ne yapabilirsiniz?

Şantiyenizle başlayalım.

Genel olarak konuşursak, bir ark parlaması yaralanmasının ciddiyetini belirleyen üç faktör vardır: yakınlık, sıcaklık ve zaman. Bu nedenle ark flaş emniyetinde ilk adım, çalışma alanınızı denetlemektir.

  1. Çalışma alanı

Öncelikle, ark flaş tehlikesi değerlendirmesi gerektiren tüm lokasyonları ve ekipmanı tanımlayın. Bu, kendiniz veya ekibinizde uzman bir kişi tarafından yapılabilir veya üçüncü bir kişiyi aramak zorunda kalabilirsiniz. Şantiyenizi değerlendirmeniz,  ekipmanlarınızın durumu ve risk teşkil eden enerjinin mesafesini göz önünde bulundurarak tespit edilmeli.

  • Olay enerjisi nedir?

Bir ark parlamasına belirli bir mesafede bir yüzeye çarpan toplam enerji olarak adlandırılır. Başka bir deyişle ortaya çıkan enerji ark akımının yayılma zamanının muhafaza tipinin ve direnç ile mesafenin bir kombinasyonudur. Bu bizi bir sonraki güvenlik ipucumuza getiriyor.

  1. Giyim

Ark parlaması yanıklarının işyerinde en çok yaralanan yaralanmalardan bazıları olabileceğini ve uygun kişisel koruyucu kıyafetlerin (KKD) yaralanma riskini azaltmada büyük rol oynayabileceğini biliyoruz.

Ancak, ne tür bir giysiye ihtiyacınız olduğunu belirlemek için, olay enerjisini hesaplamanız gerekecektir. Bunun nedeni, bu nitelikteki koruyucu giysilerin gerçekte direnç derecesine sahip olmasıdır.

Ark değeri, KKD’nin sizi koruyabileceği enerji miktarını gösterir. Olay enerjisi, bir 2 derece ile bir PPE kal / cm2 engeller santimetre kare başına kalori ile ifade edilir.

Ayrıca, çalışanlarınızın yangından korunma ve yüksek görünürlük kombinasyonunun yanı sıra kimyasal sıçramaya karşı korumalı aleve dayanıklılık sağlayan giysilere sahip olmalarını isteyeceksiniz. Şimdi etiketleme hakkında konuşalım.

  1. Etiketleme

Enerjilendirilmiş çalışma sırasında ortaya çıkabilecek muhtemel ark flaş tehlikesi hakkında net bir uyarı sağlamak için ekipmanın üzerine ark flaş etiketleri yerleştirilmelidir. Bu etiketlerin kolayca görülebilecek ve belli bir mesafeden okunabilecek bir yere yerleştirilmesi gerekmektedir. En önemlisi bu eğitimleri işçilerinizle sık sık tekrar edin.

Ark flaş olaylarının prosedürleri doğru bir şekilde izleyerek azaltılabileceğini not etmek önemlidir. Ancak ayrıca araçların uygun bir şekilde kullanılmasını, önleyici bakımı ve eğitimi sağlamalısınız. Ark flaşının nedenlerine dikkat çekmek, maruz kalmamak için temel stratejidir. Ancak nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, yardımcı olabiliriz.